OM LONDONFLYTTEN OCH ATT VARA AU PAIR

Jag fick en förfrågan att berätta lite om varför jag flyttade till London och om jobbet som au pair och sånt. Kul med frågor! :) Jag tänkte att jag kan dra hela historien som den är med en gång så har vi det avklarat sen.

Jag har sedan flera herrans år tillbaka haft som ett mål i mitt liv att bo i London någon gång medan jag är ung. Det är liksom en grej jag "alltid" velat göra. Vintern/våren 2012 när min gymnasietid började rinna ut och det var dags att på allvar fundera vad jag skulle göra till hösten. Skulle jag plugga vidare med en gång? Jobba? Resa? Den första juni skulle jag bli en utexaminerad medieassistent men jag visste inte ens om jag ville fortsätta inom branschen. Någonstans i mitten av "terminen", när det var dags att söka skolor, valde jag att inte skicka in någon ansökan till en endaste skola, då jag inte ens visste vilket område jag ville söka inom. Jag bestämde mig också ganska hastigt för att börja skramla ihop slantarna och flytta till London för att jobba, kanske till mars året därpå (jag skulle alltså ha kommit hit i mars detta år). 

Sen en dag i somras såg jag en liten annons i någon av lokaltidningarna (kommer inte ihåg vilken av dom det var). En åländsk/engelsk familj bosatta i London som sökte au pair. Jag ringde på annonsen, och fick komma på middag och arbetsintervju en vecka senare. Efter det gick veckorna på som vanligt, och jag väntade ivrigt på att få ett reslutat från familjen.

En dag ringde dom mig från familjen, och sa att jag tyvärr inte fått jobbet, utan det istället gått till en av de andra sökande som var några år äldre än mig och hade mera erfarenhet av barnvård än vad jag hade. Jag tackade för mig och greps av panik för VAD i hela friden skulle jag göra i höst nu? Jag fick förlängning i form av inhoppsjobb på mitt sommarjobb på Sparhallen, och förberedde mig på att jag kunde komma att behöva hitta ännu mera jobb. Jag tänkte ju fortfarande åka till London våren efter. Men sen, måndagen den 20 augusti ringer ett dolt nummer upp mig i slutet av min lunchpaus, och då är det mamman i familjen som undrar om jag fortfarande vill komma. Hon tjejen som fick jobbet hade nämligen tackat nej i sista sekund, och dom stod återigen utan au pair till hösten. Jag sa att självklart kommer jag, och så var det bestämt. 

Innan jag kom hem till dom i London, skulle jag komma med på en familjeresa till Italien med avgång lördagmorgon samma vecka. Jag hade alltså 5 dagar på mig att packa ihop mitt liv och säga upp försäkringar och teckna nya och säga hejdå till de människor jag behövde och hela köret. Men det gick utan problem, jag fick allt gjort som jag tänkt, och när lördagmorgonen kom var jag redo och på väg. Och här är jag nu!


Vi kan gå in lite på själva jobbet också. Mina dagar ser oftast ut som följande:

Jag börjar jobba klockan 7 på morgonen, och går ner för att förbereda frukost åt tjejerna. (Familjen jag bor hos har två flickor, en på 4 år och en på 8). Jag ser till att dom är klädda för skolan och att väskorna är packade och hela köret, så att vi sedan kan promenera till skolan som börjar halv9. När skolan börjat och jag kommit hem igen, är jag ledig fram till klockan 3, då det är dags att hämta hem tjejerna igen. När vi kommit hem är det läxläsning som står på schemat, och då hjälper jag dem med det. Sen lagar jag middag åt oss, och städar upp efter oss när vi ätit klart. Efter maten brukar tjejerna oftast vilja ta det lugnt och se på tv, eller leka med varandra en stund, och när föräldrarna sedan kommer hem är jag klar för dagen. Jag jobbar måndag till fredag, och är ledig alla helger (i regel, det kan ju alltid komma undantag). 

För att avsluta, om du funderar på vad du vill göra efter gymnasiet, och inte har en blå blekaste aning om vad det är, åk till ett annat land och jobba! Jag rekommenderar det helt galet starkt! Man lär sig så himla mycket av att flytta till ett nytt land, träffar nya människor, se nya saker, få ett lite nytt perspektiv. Det lättaste är ju absolut att jobba som au pair, när man har både boende och jobb färdigt ordnat! Sen arbetstider och löner och allt ser ju hemskt olika ut från familj till familj, och jag kan tänka mig att det även är skillnad på om man blir anställd privat eller via en "agentur". Jag har haft turen att få komma till en verkligen JÄTTEbra familj. Jag har trivts så bra, och kommer göra det ända tills jag åker härifrån i juli, då det är dags för nya äventyr moi!
Kommentarer
Postat av: Johanna

Hej Amanda! Kul att hitta till din blogg!
Jag är Tinas kusin och bodde där innan du kom dit! Kul att följa dig när du är där, hur länge ska du stanna i London?

2013-01-31 @ 17:40:47
URL: http://javen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback